ezó-izé : Szakácskönyv a Holdtól a Napig |
Szakácskönyv a Holdtól a Napig
2006.06.25. 06:21
Főzni látszólag nem nagy ügy. Ám nem is olyan könnyű minden nap új ötlettel előrukkolni, változatos ételeket varázsolni az asztalra. A menü összeállításában most segítségül hívtuk az egyes napokhoz tartozó bolygókat.
Hétfő – Hold
Vizes finomságok
E napon vizes ételeket célszerű készíteni, tanácsos több folyadékot fogyasztani. Javasolt alapanyag a hal és a tenger gyümölcsei. Zöldségek közül a tök, az uborka, a cukkini és a fejessaláta. De bekerülhet az étrendbe a burgonya, a gabonafélék közül pedig a hajdina is. A Hold ízei: a kapor és a mustár. Gyógyteája a fehér árvacsalán, a kamilla vagy a macskagyökér forrázata. Terítéskor ezüstös evőeszközöket használj, melyek csillognak, akár a Hold. Kedd – Mars
Csípős csemegék
Ez az erős, csípős ételek napja. Lehet szórni a borsot, az erős paprikát, a chilit – akár vadételekre is. Mindezt sok-sok hagymával, fokhagymával, zöldpaprikával, snidlinggel. Kedden az étkezést lezáró gyümölcs az ananász legyen. Gyógyteaként csalánt „kér” a Mars. Szerda – Merkúr
Savanykás fogások
Az ételek készüljenek sok petrezselyemmel (ez a Merkúr növénye), de fűszerezhetsz zellerlevéllel, kaporral, bazsalikommal, majoránnával, kakukkfűvel, köménymaggal is – lényeg, hogy savanykásak legyenek. Rágcsálj több diót és mogyorót, mint egyébként. Számos zöldség (sárgarépa, zeller, bab, brokkoli, káposzta, karfiol) is lehet az alapanyagok között. Kerüljön az asztalra magokkal szórt kenyér vagy péksütemény. Teakészítéshez mentát és borsikafüvet válassz. És a teríték legyen minél tarkább, csevegjenek sokat az asztalnál, hívj vendégeket. Csütörtök – Jupiter
Békés sültek
Békés állatok húsa illik e naphoz: bárány, juh, tyúk. De tarthatsz akár gyümölcsnapot is: almával, sárgabarackkal, szőlővel, mazsolával, gesztenyével, pisztáciával. Itt az édes és finom ételek ideje: füge, juharszirup, rebarbara és egyéb ínyencségek édesítsék meg a napot. Teádat ma mályvából vagy citromfűből főzd. Használj a főzéshez sok illatos fahéjat és szegfűszeget. A lencsefőzelék e napon is szépít, és állítólag szerencsét hoz. Péntek – Vénusz
Szerelmes szárnyasok
A szerelem napján igazán édes az élet, és úgy illik, hogy ínycsiklandóbbak legyenek a falatok is. Dúskálhatsz a gyümölcsökben: legyen a kezed ügyében alma, körte, ribizli, cseresznye, gránátalma, eper, málna. A teák közül a csipkebogyó és a cickafark, a fűszerek közül az oregánó illik e naphoz. A húsételek közül a szárnyasoké a főszerep. Engedhetsz még a csokoládék csábításának is. Hangulatos, harmonikus terítékkel „ágyazz” meg a fogásoknak. Ha igazán jót akarsz magadnak, nem főzőcskézel otthon, hanem elviteted mag egy elegáns étterembe. Szombat – Szaturnusz
Keserű böjt
Visszafogott, keserű vagy éppen fanyar ízekkel „kényeztesd” magad és családodat. Érdemes az étkezésben is kicsit visszavenni a lendületből, vagy akár böjtöt tartani. De nyugodtan ehetsz spenótot, burgonyát, céklát, feketeretket, aszalt gyümölcsöket. Teát zsurlóból érdemes készíteni. Bátran lehet kávézni, elvégre ez is szaturnuszi ital. Inkább egyedül vagy szűk körben étkezz, ehhez a naphoz nem való a harsány eszem-iszom. Vasárnap – Nap
Aranysárga ínyencségek
E nap ünnep a dolgos hét végén, az ízletes és valóban alkalmi ételek napja. Csoda-e hát, hogy maga a Nap a planétája? A színek közül a sárga aranyozza be ételeidet. Elég, ha csak a húslevesen úszó, aranyló karikákra gondolsz, vagy a citromra, narancsra, banánra. Hétköznapias, de mégis illik e naphoz a sárgaborsó vagy a kukorica. Ma olajjal főzz, ebéd után rágcsálj napraforgómagot. Fűszerezheted az ételeket sáfránnyal, gyömbérrel, mustárral, fahéjjal. Készíts gyógyteát a hárs, a bodza vagy a galagonya főzetéből. A méz és a cukor is a Nap ételei, így az édességek e napon (is) ott lehetnek az asztalon.
|